Łotwa od kuchni – jakie przysmaki są tu najbardziej popularne?

Dieta mieszkańców Łotwy być może nie zrobiła międzynarodowej kariery, jednak wspaniałych przysmaków w miejscowym menu nie brakuje. Kuchnia łotewska może nas zaskoczyć swym bogactwem i wspaniałymi potrawami, a serwowane tu dania z pewnością szybko podbiją serca wszystkich pasjonatów dobrego jedzenia. Ta dieta to niezwykła różnorodność oraz unikalne przepisy, dzięki którym powstają wyjątkowe specjały. Na jakie potrawy warto tu zwrócić szczególną uwagę? Z jakimi potrawami zazwyczaj kojarzona jest kuchnia łotewska? Oto kilka potraw, które na terenie tego kraju cieszą się największą popularnością.

Dieta mieszkańców Łotwy chętnie sięga po ryby, jednak nie tylko one pojawiają się na tutejszych talerzach. Kuchnia łotewska może się zatem pochwalić tak ciekawymi rarytasami, jakimi są pierożki. Nabyć je można w niemal wszystkich lokalach gastronomicznych znajdujących się na terenie tego kraju, a ponieważ na Łotwie znane są różne przepisy na te przysmaki, takimi pierożkami znudzić się nie można. To specjał niezwykle uniwersalny, który – mimo swej prostoty – zachwycić może każdego smakosza. Dieta mieszkańców Łotwy chętnie sięga też po warzywa. Ogromną popularnością cieszy się tu kapusta i pomidory, chętnie wykorzystywane są też ziemniaki oraz marchew. Warzywa te często pojawiają się na talerzach jako dodatki do potraw z ryb, sprawdzają się też jako dodatki do potraw mięsnych. Kuchnia łotewska preferuje tu głównie wieprzowinę, z którą w łotewskich restauracjach spotkać się można najczęściej. Prym w tej kategorii wiodą takie dania, jak kotlety wieprzowe oraz golonko. Z tymi przysmakami konkurują wieprzowe kiełbaski, będące dowodem na istnienie na Łotwie silnych wpływów kultury niemieckiej. Dzięki temu kuchnia łotewska jest jeszcze ciekawsza, a najpopularniejsze przepisy tego kraju stają się coraz bardziej popularne i poza jego granicami.”