Największe przysmaki kuchni estońskiej

Choć nasza wiedza na temat Estonii jest jeszcze dość skromna, miłośnicy dobrej kuchni coraz chętniej sięgają po przepisy na najpopularniejsze przysmaki tego kraju. Dzięki nim kuchnia estońska staje się w Polsce coraz bardziej popularna, a dla wielu z nas dania serwowane w tym pięknem kraju stają się ciekawym urozmaiceniem codziennego menu.

Jak wygląda dieta Estończyka? Jakie przepisy warto wykorzystać, by odkryć najciekawsze smaki tej tradycji kulinarnej?

Kuchnia estońska

Kuchnia estońska to przede wszystkim dieta, która jest dość mocno powiązana z dietą niemiecką. Silne wpływy kultury niemieckiej są tu widoczne do dziś, zatem i niektóre przysmaki estońskie mogą nam się bardziej kojarzyć z Niemcami, niż z dieta państw wschodnich. Produktami, na których dieta mieszkańców Estonii opiera się dość mocno, są takie artykuły spożywcze, jak wieprzowina czy kapusta. Te produkty bardzo często pojawiają się w popularnych przepisach, a kuchnia estońska często kojarzona jest z takimi rarytasami, jak kiełbasy, golonki oraz kotlety.

Dieta Estończyków to również ziemniaki oraz pieczywo. Są to ważne dodatki do wielu potraw, a wielu mieszkańców Estonii nie potrafi wyobrazić sobie bez nich swych posiłków. Popularne są tu zatem i ziemniaki, i kanapki, na estońskich stołach często pojawiają się też suchary.

Zupy warzywne, rybne i piwne

Ciekawą grupę estońskich przysmaków stanowią zupy, przy czym w tym gronie na szczególne wyróżnienie zasługują zupy piwne.

W Estonii popularne są też przepisy na zupy warzywne oraz zupy z ryb. Mięsem, które kuchnia estońska upodobała sobie w szczególności, jest z kolei wieprzowina.

Przysmaki z sałatek, dania na nabiale

Wielką popularnością w tym kraju cieszą się również przysmaki z sałatek oraz dania, w których pojawia się kefir lub twarożek. Nie brak tez w diecie estońskiej deserów i słodkich przysmaków. Tu wyróżniają się wypieki z orzechami oraz z rodzynkami, po które chętnie sięgają mali i duzi pasjonaci słodkości.